©2015 | Joke Heusinkveld | sitemap | disclaimer | design WaaromNiet?!

background
Praktisch Actueel Contact
Home
Over mij Zo werk ik Visie Anderen over Joke
Cursus voor stellen
Autisme Bij mijn kind Bij een familielid Bij mijn partner Bij mijzelf In onze relatie
Share via e-mail Print Share on LinkedIn Share on Google Bookmarks

Invloed op je relatie

Heeft een van jullie beiden een vorm van autisme, dan kleurt dit de manier waarop jullie als stel met elkaar omgaan. Wanneer jullie kinderen hebben heeft het autisme invloed op jullie als ouders en opvoeders. De kinderen merken dit ook. Met elkaar moet je op zoek naar balans.

Gevoelens noemen

Als partner van iemand met autisme moet je leren aanvaarden dat de ander jou niet ’vanzelf’ begrijpt of aanvoelt. Dit vraagt van jou dat je expliciet benoemt wat je nodig hebt, al voelt het voor jezelf onnatuurlijk wanneer je moet vrágen om een knuffel.
Heb je zelf autisme, dan heb je je handen vol aan het duiden van je eigen emoties. Die benoemen naar je partner is moeilijk. Misschien vraag je je sowieso af waarom je daar een ander mee lastig zou vallen …

Begrip en verbondenheid

Autisme verdwijnt nooit. Door goed met elkaar door te praten help ik jullie een nieuwe start te maken. Hopelijk ontstaat er weer ruimte om verbondenheid te ervaren, ondanks het autisme.
Aan bod komt bijvoorbeeld:

Begeleiding, samen of alleen?

Vaak zet de partner zonder autisme de eerste stap voor begeleiding. Toch spreek ik jullie het liefst (ook) samen. Soms is dit, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk. Neem dan wel contact met mij op: je kunt ook individueel bij mij terecht.
Investeer in jezelf en in je relatie door meer te leren over autisme in relaties. Leg een nieuwe basis en vind de balans om verder te gaan, als het kan samen met je partner.

Diagnose

Heb je het vermoeden dat autisme een rol speelt, maar is er nog geen diagnose gesteld? Ook dan kun je begeleiding van mij krijgen.

Autisme … in je relatie

Kolkend water als symbool autisme in een relatie